MENOPAUZE

OPVOLGING VAN UW ZWANGERSCHAP
Menopauze betekent het moment van onomkeerbare stopzetting van de werking van de eierstokken en hierdoor het wegvallen van de vruchtbaarheid en hormonale productie.
 
Hoewel menopauze een natuurlijke fase is in het leven, bestaan er nog steeds veel misvattingen over de menopauze en is er een blijvend negatieve perceptie ten opzichte van hormoonsubstitutie.
 
Een enquête afgenomen bij 700 vrouwen meldt bij 41% een negatieve impact op fysieke capaciteiten, 38% van de vrouwen meldt een negatieve impact op uiterlijke symptomen en ruim 1 op 3 een negatieve impact op hun seksueel leven.

HOGE BLOEDDRUK EN ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING
Het betreft voornamelijk klachten van vermoeidheid, spier en gewrichtspijnen, nachtelijk zweten en slapeloosheid met hierdoor een negatief effect op het dagelijkse leven alsook een obstakel in het professionele leven van de vrouw. Voeg hieraan toe het risico op osteoporose, verminderd libido en dyspareunie, dan is het onze taak als arts om jullie goed te informeren over de mogelijkheid om mits hormonale therapie maar ook door aanpassing van levensstijl, deze symptomen te beperken en kwaliteit toe te voegen aan jullie leven.
 
Wat is het toch heerlijk om ‘ vrouw’ te zijn – alleen spelen die hormonen hun spel en hoe gaan we daar mee om?