KIJKOPERATIES

De kijkoperaties kan men indelen in 2 groepen:
- Laparoscopie: kijkoperatie in de buikholte
- Hysteroscopie: kijkoperatie in de baarmoeder

LAPAROSCOPIE
Bij een laparoscopie wordt een kijktoestel of laparoscoop via de navel in de buikholte gebracht. Ook hier wordt in eerste instantie de buikholte met de verschillende organen geïnspecteerd: dit is een diagnostische laparoscopie.
Door de enorme technologische ontwikkelingen sinds het verschijnen van het eerste artikel in de medische literatuur in 1981 over laparoscopische chirugie, is men nu in staat om een groot gedeelte van de gynaecologische ingrepen via deze kijkoperaties te verrichten, zoals daar zijn:
- het verwijderen van de baarmoeder of hysterectomie
- het verwijderen van de eierstokken, eileiders of kystes ter hoogte van de eierstokken
- het behandelen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- sterilisatie van de vrouw
- verwijderen van myomen of fibromen
- het behandelen van endometriose
- de zakking van de vaginatop

HYSTEROSCOPIE
Bij de hysteroscopie gaat men eerst kijken in de baarmoeder. Het kijktoestel of hysteroscoop wordt via de vagina doorheen het kanaal van de baarmoederhals ingebracht in de baarmoederholte.  Eerst gaat men kijken naar de grootte, de vorm, het aspect , de kleur van de baarmoederholte alsook de uitmonding van de eileiders in de baarmoederholte, zoals bijvoorbeeld in het kader van vruchtbaarheidsbehandeling. Dit is een diagnostische hysteroscopie.
 
Zo nodig kan men dan een poliep, klein myoom, verklevingen of een tussenschot verwijderen. Bij vrouwen die klachten hebben van overvloedige maandstonden of onregelmatige maandstonden, zoals bij vrouwen rond de menopauze, kan men ook het baarmoederslijmvlies verwijderen. Dit noemt men een werkhysteroscopie.